Tajvan će vjerojatno razmotriti kupnju 66 borbenih zrakoplova F-16V umjesto zrakoplova F-35 kako bi zamijenio svoju flotu starih F-5. Flota borbenih zrakoplova F-5 u zrakoplovnoj bazi Zhi-Hang u okrugu Taitung trebala bi biti otpisana i zamijenjena sa 66 F-16V zrakoplova kako bi ojačala obranu od kineskih ratnih brodova i drugih prijetnji, izvijestio je United Daily News (UDN).

Tajvanska vojska počela je istraživati ​​mogućnost kupnje F16-V u kolovozu, a ministarstvo obrane se nada da će do kraja godine zatražiti moguću ponudu od SAD-a, navodi se u izvješćima.

SAD su otvorene za mogućnost da Tajvan licencno proizvodi sklopove i dijelove za F-16V, što predstavlja priliku za razvoj tajvanske industrije i zapošljavanja, navode izvješća.

Zapovjedništvo ratno zrakoplovstva izjavilo je za UDN da se svaka potencijalna nabava naoružanja evaluira shodno neprijateljskim prijetnjama i operativnim potrebama.

Očekuje se kako će vlada Tajvana zatražiti ponudu za 66 borbenih zrakoplova F-16V do kraja godine, pri čemu bi SAD trebale potvrditi cijenu i raspoloživost isporuke sredinom 2019. godine. Inicijalno plaćanje bi se vjerojatno provelo kroz proračun ministarstva obrane za 2020. godinu.

Prema raspoloživim cijenama, prodaja 66 F-16V bi iznosila oko 10 milijardi USD. Cijena bi bila i veća ako bi Tajvan licencno proizvodio borbene zrakoplove, izvijestio je UDN.

U siječnju 2017., Tajvansko ratno zrakoplovstvo počelo je nadogradnju postojeće flote 145 borbenih zrakoplova F-16A/B s ukupnim troškovima od 3,46 milijardi USD. Prvi od ovih nadograđenih borbenih zrakoplova poletio je u listopadu 2018., a završetak projekta se očekuje prije 2022. godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)