U akvatoriju srednjeg Jadrana, na vojnom poligonu Žirje, 11. i 12. travnja 2017. pripadnici Hrvatske ratne mornarice proveli su taktičku vježbu s bojevim gađanjem „Barakuda 17“. Vježbom je zapovijedao kapetan bojnog broda Vatroslav Carev, načelnik Stožera Flotile HRM-a.
Cilj vježbe „Barakuda 17“ dostizanje je i održavanje sposobnosti postrojbi HRM-a u provedbi namjenskih zadaća na moru u luci i u plovidbi, operacije pomorskog presretanja, protubrodsko i protuminsko osiguranje snaga prevoženja, protuterorističko i protudiverzantsko osiguranje snaga u području baziranja, vježba popune na moru i komunikacijske vježbe, združena plovidba (signalizacija), provedba topničkog gađanja topom i strojnicom 12,7 mm, uvježbavanja brodskih posada u pripremi i provedbi taktičkih radnji i postupaka na moru u skladu s nacionalnim i savezničkim publikacijama.
Iz sastava Flotile HRM-a u vježbi su sudjelovale raketne topovnjače RTOP-12 “Kralj Dmitar Zvonimir” i RTOP-42 “Dubrovnik”, desantni brod minopolagač DBM-82 “Krka”, desantno-jurišni brodovi DJB-104 i DJB-107, lovac mina LM-51 “Korčula”, vod protuminskih ronitelja te dvije roniteljske barkase. S brodova Flotile HRM-a provedena su gađanja iz topova kalibra 20 mm, 23 mm, 30 mm, 40 mm i 57 mm.

Taktičku vježbu s bojevim gađanjem Obalna straža RH provela je ophodnim brodovima OB-01 „Šolta“, 0B-03 „Cavtat“, OB-04 „Hrvatska Kostajnica“ te spasilačkim brodom SB-73 “Faust Vrančić”. Pripadnici Obalne straže RH gađali su iz topova kalibra 20 mm te strojnicama kalibra 12,7 mm. Vježba je uspješno provedena, a sve navedene vježbovne aktivnosti provedene su sukladno NATO procedurama.

TEKST: HRM/Vladimir Škarica
FOTOGRAFIJE: HRM/Vladimir Škarica/ I. Hržić/ Z. Matošin

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)