Tri talijanska borbena zrakoplova Eurofighter Typhoon nadzirat će bugarski zračni prostor uz nekoliko raspoloživih bugarskih MiG-29 tijekom sljedeća tri mjeseca. Svi troškovi su na teret talijanske države. Misija se provodi na temelju sigurnosnih mjera država članica NATO-a na istočnom krilu NATO saveza i biti će učinjena u skladu s planovima i postupcima “Integrated Alliance for Air Defense and Missile Defense Alliance”.

Inače, Eurofighter Typhoon iz Italije je jedna od opcija za odabir novog tipa bugarskog borbenog zrakoplova. On je na drugom mjestu preferiranog dobavljača, nakon švedskog Gripena. Istovremeno, na području Shable započeo je taktički trening topništva. Stoga su područja koja se nalaze u zračnom prostoru iznad poligona i susjedne teritorije između Cape Kaliakra, Kartalburn Cape i linija 100 km paralelno s obalom deklarirane kao rizične.

S druge strane, pomorske snage će sudjelovati na vojnoj vježbi Briz 2017 koja se održava od 14. do 23. srpnja. Dvadeset borbenih i pomoćnih brodova, podmornica, 4 aviona, 2 helikoptera, te više od 1700 vojnika iz Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Italije, Poljske, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država i Turske sudjeluju na vježbi.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)