Talijanski Leonardo je sve bliže proizvodnji u potpunosti digitalnog AESA radara, jedinog takve vrste u Europi, čije se komponente počinju sada proizvoditi. L-band Kronos Power Shield radar je izgrađen za novi Landing Helicopter Dock za potrebe Talijanske ratne mornarice. „Razvijamo novi Leonardo AESA radar u potpuno digitalnom okruženju, koji nam omogućava upravljanje većom količinom podataka u kraćem vremenu, čime se povećavaju radarske performansei”, rekao je Renzo Tosini, direktor Leonardo Land and Naval Defence Electronics.

AESA radari koriste rešetke malih Transmit Receive Modula, svaki generirajući individualnu radarsku zraku koje se mogu kombinirati stvarajući veću, kompozitnu radarsku zraku.

Sa svakim TRM koji sadrži vlastiti izvor napajanja, kvar jednog TRM jedva utječe na ukupnu učinkovitost, za razliku od tradicionalnih radara gdje jedini izvor napajanja iza antene napaja čitavi radar, što znači potpuni slom ako se izvor napajanja izgubi.

Ključna novost u novom Leonardo radaru je da je signal emitiranja i primanja već digitalan na razini pojedinačnog elementa koji zrači.

“Novi radarski L-bend temelji se na” digitalnim “TRM-ovima smještenim u blokovima” Digital Active Tile “, rekao je Tosini. “U potpunosti digitalno znači da je primopredajnik radara tanji i omogućava radarskom sustavu da brže obradi više informacija”, dodao je.

Rotirajući radar od oko 40 četvornih metara ponudit će instrumentalni produženi nadzor u rasponu od 1.500 do 2.000 km. Talijanski Fincantieri započeo je s radovima u srpnju na talijanskim novim 1,1 mlrd eura vrijednim LHD, brzine 25 čvorova i dužine 200 metara koji bi trebali uući u operativnu uporabu 2022.
Multi-funkcionalni radar će opremiti talijanske LHD i platforme koje će Fincantieri graditi za Katar, izjavio je Tosini.

Nova tehnologija se razvija, jer Fincantieri ulazi u razgovore oko zajedničke gradnje brodova s francuskom Naval Group. Političari u Italiji su zabrinuti da bi sustavi poput radara koje Leonardo odavno isporučuje za brodove koje gradi Fincantieri, mogli biti istisnuti iz zajedničkog programa od strane francuskog Thalesa.

Leonardo također nudi ravne ploče C i X band radara poznatih pod nazivom Kronos koje se koriste na talijanskim novim višenamjenskim PPA fregatima.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)