Obrambena potrošnja u Italiji koja se odnosi na nabave u ovoj godini iznosi 4,69 milijardi eura, što je blagi pad u odnosu na 4,72 milijardi eura potrošenih u prošloj godini, pokazali su novi proračunski podaci. Brojke su sadržane u talijanskom proračunu za obranu 2017. godine, koji je objavljen ovog mjeseca, znatno kasnije od uobičajenog datuma objavljivanja u svibnju.

U godini kada je Rim došao pod udar Trumpove administracije zbog neuspjeha u realizaciji obrambene potrošnje u NATO-u od 2 posto BDP-a, novi proračun ukazuje kako Italija neće ostvariti taj cilj neko vrijeme.

Ukupni iznos novca za nabavu sastoji se od 2,14 milijardi eura od strane Ministarstva obrane i dodatnog troška od 2,55 milijardi eura od strane talijanskog Ministarstva gospodarskog razvoja koji se isključivo troši na talijanske programe obrane.

Izdaci za nabavu Ministarstva obrane procjenjuju se da će padati dalje u iduće dvije godine, pa će u 2018. godini iznositi 2,12 milijardi eura, a 2019. godine 2,16 milijardi eura.

Pad potrošnje u nabavi paralelno ide s padom ukupnog proračuna Ministarstva obrane koji sadrži i troškove osoblja, održavanja i operacija. Ovogodišnji ukupni iznos je 13,21 milijardi eura, što je smanjenje u odnosu na 13,36 milijardi eura iz prošle godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)