ZAGREB – Hrvatska pregovora sa Norveškom o nabavci raketnog sistema NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga, tvrdi danas specijalizirani hrvatski magazin Defender, prenosi TANJUG.

List navodi da su službenici Oružanih snaga Hrvatske tijekom nedavne posjete Norveškoj prikupili informacije o sistemu NASAMS srednjeg dometa koji je proglašen viškom u toj zemlji.

Glavni i odgovorni urednik hrvatskog magazina Marko Ćustić rekao je danas Tanjugu da još nije donesena odluka koji će raketni sustav srednjeg dometa biti nabavljen, ali da se po prvi put konkretno spominje određena vrsta raketa.

On je ukazao da je veza Hrvatske i Norveške, odnosno informacije o dostupnosti raketnog sustav srednjeg dometa, tvrtka Kongsberg koja ima dobre odnose sa Zagrebom. Naime, u tvornici “Đura Đaković”, kazao je on, uskoro bi mogla početi proizvodnja dijelova za “vatrenu stanicu” na oklopnim vozilima Kongsberga a za potrebe američke vojske.

“To će biti veliki posao i uspjeh ako se ostvari ovaj poslovni poduhvat sa norveškim partnerom”, rekao je Ćustić. On je ukazao da postoji potreba da Hrvatska nabavi raketni sustav srednjeg dometa, jer ga ona u ovom trenutku nema.

“Postoji potreba da se dopuni PZO. To je u skladu sa strategijom dugoročnog plana razvoja OSRH i NATO”, kazao je Ćustić

.Inicijalna konfiguracija za potrebe Oružanih snaga Hrvatske sadrži određeni broj lansirnih jedinica, od kojih se svaka sastoji od sustava za upravljanje vatrenom paljbom, radarom, dva do četiri lansera sa po šest raketa AMRAAM, te određenog broja vozila i opreme za podršku.

Okvirna cijena takve konfiguracije s raketama, prema Defenderu, košta između 120 i 180 milijuna dolara. To je, kako navodi magazin, najozbiljnija opcija koja se razmatra u vezi nabavke sustava PZO srednjeg dometa.

Oružane snage Hrvatske su ulaskom u NATO postale dio integriranog sustava zračne i raketne obrane (NATINAMDS) te je u cilju ispunjavanja preuzetih obveza nabavljena odgovarajuća oprema kako bi hrvatske snage mogle u tom dijelu funkcionirati na identičan način kao i ostale članice NATO.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)