Središte za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ (SzO) od 2. listopada do 17. studenog po prvi puta je organiziralo i i provelo tečaj „Početne sposobnosti časnika za navođenje“ (INTERCEPT CONTROLLER (IC) INITIAL COURSE).
Nadzor i zaštita zračnog prostora izuzetno je složen sustav jer se u njemu pored motriteljskih elemenata koji na vrijeme otkrivaju i prepoznaju prijetnju u zračnom prostoru nalaze i zračne snage koje trebaju potporu Časnika za navođenje (ČZN) u provedbi svojih misija (Air Policing). Zbog toga piloti i ČZN moraju djelovati kao jedinstven i uigran tim.
Obuka ČZN je izuzetno složena i zahtjevna, a kroz ovaj tečaj polaznici su stjecali osnovna znanja iz područja motrenja zračnog prostora, obrade podataka motrenja, poznavanja sposobnosti zrakoplova u provedbi namjenskih zadaća, principa i geometrije navođenja, meteoroloških ograničenja i sigurnosnih standarda, kao i početne vještine samostalnog usmjeravanja i navođenja zrakoplova pri provedbi njihovih zadaća.
Tečaj je realiziran u dva dijela i to: kroz teorijski dio u SzO (od 2. do 27. listopada) i praktični dio u Središtu za nadzor zračnog prostora (SzNPZ) bojne ZMIN (od 30. listopada do 17. studenog). U provedbi tečaja pomoć su pružile 91. i 93. ZB HRZ-a i PZO-a u kojima su se polaznici neposredno upoznali sa zrakoplovima u operativnoj uporabi u OS RH.
Nakon uspješno završenog tečaja polaznici su stekli osnovna specijalistička znanja i razvili temeljne vještine u skladu sa STANAG-om 1183 te su stekli početne kompetencije za rad na zadaćama usmjeravanja i navođenja zrakoplova. Dostignute sposobnosti polaznici će održavati i dodatno razvijati na svojim radnim mjestima (On Job Training) kroz sustav mentoriranja do dobivanja ovlaštenja za samostalni rad.

Tekst: I. Janković

Foto: L. Parlov

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)