Tijekom studenog i prosinca 2016. godine u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ u vojarni Zemunik nastavlja se provedba tečajeva za pripadnike partnerskih zemalja u sklopu BRAAD inicijative (Balkan Regional Approach to Air Defence – Balkanski regionalni pristup protuzračnoj obrani).

Inicijativa je osmišljena i pripremljena od strane međunarodnog osoblja NATO-a, a podržavaju je NATO tijela i agencije u čijoj su domeni navedene aktivnosti. Intencija NATO-a usmjerena je na povezivanje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije u područjima razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru, zajedničkom treniranju i osposobljavanju osoblja u cilju postizanja više razine sigurnosti (rano upozorenje), ali i potencijalnih ušteda za sudionike inicijative koju promovira NATO-ov koncept „Pametne obrane“ (Smart Defence).

Za petero pripadnika Vojske Republike Makedonije u vremenu od 14. studenog do 2. prosinca 2016. godine proveden je tečaj „Radarska tehnika“. Tečaj je namijenjen prvenstveno djelatnicima (radarskim tehničarima) koji će raditi na održavanju radarske tehnike, ali i ostalom osoblju u sustavu motrenja i navođenja, budući daje osnovna znanja iz područja radiolokacije, digitalne tehnike, radarske tehnike, mjernih instrumenata i mjerenja u radarskoj tehnici. Završetkom tečaja polaznici iz Makedonije usvojili su temeljna znanja funkcioniranja radarskog sustava na tehničkoj i operativnoj razini.
Vojska Crne Gore uputila je četvoricu svojih pripadnika na daljnje obučavanje iz sustava zračnog motrenja i obavješćivanja kroz tečaj „Procesne funkcije sekcije za motrenje u operativnom središtu zračnog motrenja“ koji se u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ provodi od 7. studenog do 9. prosinca 2016. godine. U tijeku ovog petotjednog tečaja polaznicima su prenesena teorijska znanja nakon kojih su pripadnici Vojske Crne Gore posjetili Bojnu zračnog motrenja i navođenja HRZ-a i PZO-a i Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe.

Najzahtjevniji dio obuke u trajanju od tri tjedna obuhvaća praktične vježbe nadzora i upravljanja zračnim prostorom u mirnodopskim uvjetima i provodi se u posebno opremljenom kabinetu u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“.
U sklopu BRAAD inicijative, čiji je nositelj Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, u tijeku 2016. godine Središte za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ provelo je deset tečajeva kroz koje je osposobilo 45 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Vojske Crne Gore i Vojske Republike Makedonije. Međunarodna suradnja na ovom području se nastavlja i u 2017. godini.

Tekst i foto: HRZ i PZO

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)