Zbog nečinjenja ili bolje reći nedonošenja odluke o remontu helikoptera Mi-171Sh na vrijeme, dva helikoptera ovog tipa ev.broja 220 i 221 u sastavu HRZ će biti prizemljena početkom prosinca, a nastavi li se isti trend, svi helikopteri će biti prizemljeni do kraja svibnja 2017., doznaje Defender. Neshvatljivo je da se na ovaj način bivša garnitura MORH-a odnosila spram planiranog i potrebnog remonta ovih helikoptera. To nije bila ad-hoc potreba već se za potrebu remonta znalo još početkom godine.

Ne postoji niti jedno razumno objašnjenje za ovakve propuste. Ne postoji niti opcija B u ovakvoj situaciji, nema nikakvih planova ili najava da bi se kojim slučajem išlo u zamjenu helikoptera za onog zapadne proizvodnje. Postoji nekoliko zavoda koji bi mogli odraditi remont Mi-171Sh sa Zrakoplovno tehničkim centrom iz Velike Gorice, a da nisu ruski. Štoviše, prema ugovoru o nabavi Mi-171Sh, ne postoji nikakva obveza hrvatske strane da remont helikoptera moraju obaviti ruski zavodi.

Odluka je već trebala biti donesena prije nekoliko mjeseci. Treba reći kako je remont Mi-171Sh i Mi-8 istovjetan za 80 posto komponenti i dijelova. Nema sumnje kako će postupak nabave odnosno ugovaranja ovog posla u najboljem slučaju trajati barem do početka iduće godine. Dok prvi helikopteri budu otpremljeni u remontni zavod partnera već će biti proljeće.

Još jednom treba naglasiti kako će do kraja svibnja cjelokupna flota Mi-171Sh biti izvan operativne uporabe zbog isteka resursa. Da se kojim slučajem na vrijeme planiralo i donosilo odluke, prva dva helikoptera Mi-171 bi na remont otišla u siječnju 2017. i vratila se sa remonta u postrojbu do početka lipnja 2017. te se tako ne bi dozvolilo da HRZ ostane između lipnja i jeseni 2017. bez ovog tipa helikoptera.

Naravno, uvijek postoje “čudotvorna rješenja po hrvatskom receptu” kao u slučaju produljenja resursa na Mig-21, ali je teško za povjerovati da nakon takvih iskustava netko može u RH učiniti sa Mi-171Sh.

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)