Vlada Tunisa je preuzela prvih šest od ukupno 24 OH-58D Kiowa Warrior helikoptera iz SAD-a na svečanosti u vojnoj bazi u Gabesu. Isporuka preostalih 18 helikoptera se očekuje u ožujku, priopćila je vlada.

Helikopteri su isporučeni na svečanosti kojoj je nazočio premijer Youssef Chahedkroz, te će se koristiti u borbi protiv terorizma za izviđanje, zaštitu, zračnu potporu, nadzor i ciljanje.

U svibnju 2016. godine Sjedinjene Države su odobrile prodaju 24 ex-US Army OH-58D, oružja i opreme ukupne vrijednosti 100 milijuna. Širok izbor opreme i naoružanja će biti postavlje na OH-58D, uključujući Common Missile Warning Systems (CMWS), AGM-114R Hellfire rakete; M124 Miniguns; raketni lanseri i Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS). Naoružanje sa opremom je vrijedno 44,3 milijuna USD.

Tuniski piloti počeli su obuku u Roswell International Air Centre još u rujnu 2016. godine. Obuku osigurava Integration Innovation Inc (I3) u sklopu ugovora s američkim KoV-om. Ukupno 24 pilota i 50 tehničara se obučava od rujna 2016. To znači da na prvih isporučenih šest helikoptera već ima tko letjeti, za razliku od hrvatskog slučaja koji se može nazvati diletantizmom bez presedana, jer od obučenih pilota nema još ništa premda su prve Kiowe stigle prije pola godine koncem srpnja.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)