ANKARA, 27. lipnja 2016. (Hina/AFP) – Turska će dozvoliti njemačkoj ministrici obrane Ursuli von der Leyen da posjeti zračnu vojnu bazu Incirlik bez obzira na napetosti u pogledu pitanja armenskog genocida, izjavio je u ponedjeljak turski premijer.

“Turska će dozvoliti taj posjet. Njemačka ministrica obrane može bez problema posjetiti Incirlik”, rekao je Binali Yildirim u odgovoru na pitanje novinara u Ankari na konferenciji za novinare.

U razgovoru za njemački dnevni list Bild u broju od nedjelje, njemačka ministrica je najavila da namjerava otići u tu bazu koja prihvaća zrakoplove međunarodne koalicije protiv skupine Islamska država (IS), među kojima i njemačka Tornada koji sudjeluju u izviđačkim misijama i zrakoplove za opskrbu.

Nakon što je Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag 2. lipnja izglasao rezoluciju koja je genocidom proglasila osmanski masakr nad Armencima 1915., Turska je izrazila bijes i obećala odmazdu.

Prošlog tjedna su njemačke vlasti navele da su državni tajnik u njemačkom ministarstvu obrane Ralf Brauksiepe i zastupnici Budnestaga bili prisljeni otkazati jedan posjet predviđen za tu bazu u srpnju, a to odbijanje je zatim potvrdio i šef turske diplomacije Mevlut Cavusolgu. Ministar je zatim precizirao da vojni dužnosnici mogu doći u tu bazu.

“To je neviđeno. Podrazumijeva se da najviši dužnosnik ministarstva obrane mora biti u mogućnosti posjetiti njemačke vojnike na terenu”, odgovorila je u nedjelju njemačka ministrica za list Bild.