Turski dužnosnici za obrambene nabave rekli su kako će Turska zamijeniti svoju staru flotu T-38 s Hurjetom, borbenim zrakoplovom za obuku koje razvija Turskish Aerospace Industry (TAI). Dužnosnici su izjavili kako će Hurjet zamijeniti flotu od 70 T-38 izgrađenih između 1961. i 1972. Hurjet je verzija turboprop Hurkusa, prvog domaćeg zrakoplova za temeljnu obuku.

“Proizvodnja Hurjeta neće biti ograničena na seriju od 70 zrakoplova”, izjavio je jedan dužnosnik TAI. “Studije tržišta pokazale su snažne izvozne izglede.” Turska vojska planira upotrijebiti Hurjet za obuku i za misije CAS uz ​​F-16. “Hurjet bi bio strateški resurs u našoj borbi protiv terorizma”, rekao je časnik zrakoplovstva.

Turska vojska bori se protiv kurdskih militanata na jugoistoku zemlje, kao iu susjednoj Siriji i Iraku. Borbe su odnijele više od 40.000 života od 1984. godine.

“Nadamo se da ćemo imati Hurjetov prvi let 2022. godine”, rekao je dužnosnik TAI-a.

Osim asimetričnog ratovanja, turska vojska planira koristiti Hurjet u područjima uz granicu. Hurjet će imati maksimalnu brzinu Mach 1.2 i može letjeti na maksimalnoj visini od 13000 metara. Hurjet će imati maksimalnu nosivost 3.000 kilograma, uključujući streljivo, radar i kameru.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)