Turska tvrtka Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret (STM) i njemački brodograditelj ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) nedavno su potpisali sporazum o suradnji na ponudi za isporuku podmornica Indonezijskoj ratnoj mornarici (TNI-AL).

Pismo namjere (LOI) potpisano je na sajmu obrane IDEF 2017 u Istanbulu, a koji je završio 12. svibnja. Indonezijsko ministarstvo obrane nije komentiralo sporazum, ali se pretpostavlja kako je partnerstvo STM-TKMS usmjereno ispunjavanju dugoročnih ambicija Indonezije da značajno potakne razvoj flote podmornica.

U priopćenju se navodi da će, prema uvjetima sporazuma, STM i TKMS surađivati ​​u ponudi industrijskog paketa Indoneziji kojim bi se u Turskoj izgradila “jedna ili dvije podmornice”, te dodatne platforme koje bi izgradila indonezijska industrija. Dodaje se da će se poslovni model za program uskoro dovršiti.

TNI-AL je posjetio Tursku kako bi istražili izvedivost nabave podmornica Type 214 iz brodogradilišta Golcuk (GNSY), koja ima dugogodišnje industrijske veze s TKMS-om. GNSY je ugovorio izgradnju šest podmornica Type 214 za tursku ratnu mornaricu, a prva u klasi će biti porinuta 2019. godine.

TNI-AL ima dugogodišnji cilj operiranja s 12 podmornica do 2025. godine. Trenutno koristi dvije podmornice Cakra (Type 209/1300) koje su naručene početkom osamdesetih i naručene su još tri podmornice Type 209/1400 iz Južne Koreje i brodograditelja Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME).

Očekuje se da će prve dvije podmornice biti isporučene Indoneziji 2017. godine, a posljednju će izgraditi domaći brodograditelj PT PAL.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)