Turska državna tijela za obrambene nabave službeno su pokrenula natječaj za program razvoja i proizvodnje pogonske skupine za domaći boorbeni tenk Altay. Pozvani su domaći proizvođači motora da razviju “pogonsku skupinu” koja se sastoji od motora i sustava transmisije za Altay.

“To će biti ugovor vrijedan više od milijardu dolara”, rekao je izvor iz industrije. “Sve u svemu, to će biti priličan izazov za tursku domaću industriju da razvije i proizvede pogonsku skupinu koja bi bila troškovno prihvatljiva i pravodobno isporučena”.

Pozivnica SSM-a za natječaj zahtijeva od lokalnih tvrtki da razviju pogonsku skupinu za Altay “s maksimalnim lokalnim udjelom i minimalnom stranom tehnologijom”. Navodi se kako program ima za cilj ukinuti tursku ovisnost o stranoj tehnologiji u programu Altay.

Službenik SSM-a koji je upoznat s Altay programom izjavio je da najbolja i konačna ponuda Otokara nije bila kvalificirana za ugovor za serijsku proizvodnju. Turski proizvođač motora Tumosan osvojio je 2015. ugovor vrijedan 100 milijuna dolara kako bi razvio motor za Altay. Potom je potpisao sporazum o know-how s austrijskom tvrtkom AVL List GmbH. Međutim, 2016. godine ovaj ključni ugovor o tehničkoj podršci otkazan je kao dio austrijskog embarga na oružje za Tursku.

Prošlog mjeseca, turski dužnosnici za nabavu kazali su kako su s britanskom podružnicom američke tvrtke Caterpillar razgovarali oko plana proizvodnje i isporuke motora za Altay. Caterpillar i njegov partner sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, proizvođač motora Perkins, izrazili su zanimanje za Power Pack za Altay program.

U sklopu programa Altay, Turska nastoji proizvesti početnu seriju od 250 tenkova, a na kraju i 1.000 tenkova. Turska vlada dobila je ponude za serijsku proizvodnju od tri proizvođača: Otokar, BMC i FNSS.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)