Istanbul, 12. rujna 2017. (AFP) – Turska je potpisala ugovor s Rusijom za kupnju raketnog sustava PZO S-400, što predstavlja prvu takvu značajnu nabavu oružja iz Moskve, objavile su danas turske novine navodeći riječi predsjednika Recep Tayyip Erdogana.  Ugovor za bitnicu S-400 predstavlja najznačajniji sporazum s dobavljačem koji nije član NATO saveza.
“Potpisan je ugovor za kupnju S-400 iz Rusije, a depozit je također uplaćen koliko znam “, rekao je Erdogan u komentaru za dnevnik Hurriyet i druge novine. Ruski predsjednik Vladimir Putin i ja smo odlučni po tome pitanju “, rekao je novinarima.
Kupnja raketnih sustava od dobavljača koji nije član NATO-a povećat će zabrinutost na Zapadu zbog pitanja njegove kompatibilnosti s opremom Saveza.  Pentagon je već naglasio kako je općenito dobra ideja za saveznike NATO-a da kupuju interoperabilnu opremu.
Erdogan je kazao kako je Turska slobodna da na temelju obrambenih potreba nabavlja vojnu opremu.  “Sami donosimo odluke o vlastitoj neovisnosti, mi smo dužni poduzeti sigurnosne mjere kako bi obranili našu zemlju “, kazao je.
Moskva je također potvrdila sporazum, jer je Vladimir Kozhin, Putinov savjetnik za vojnu i tehničku suradnju, rekao: “Ugovor je potpisan i priprema se za provedbu. ”
Rekao je da je S-400 jedan od najsloženijih sustava, sastavljen od cijelog niza tehničkih materijala.  “Mogu samo jamčiti da sve odluke koje se poduzimaju na ovom ugovoru su strogo u skladu s našim strateškim interesima “, rekao je Kozhin za agenciju TASS u državnom vlasništvu.
“Iz tog razloga u potpunosti razumijemo reakcije nekoliko zapadnih zemalja koje pokušavaju pritisnuti Tursku “, dodao je.  Ruski odnosi s NATO-om su u krizi zbog ruske okupacije Krima i zbog potpore pro-Moskovskim separatistima u istočnoj Ukrajini.
Turska, članica NATO-a od 1952. godine, trenutno ima zategnute odnose sa SAD-om zbog podrške Washingtona kurdskim postrojbama i miliciji, a koje Turska smatra terorističkim skupinama