Tri godine nakon što je diskvalificirala ruskog ponuditelja zbog previsoke cijene, Turska je pozvala istog kandidata da ponovno dostavi ponudu za isti ugovor vezan uz nabavu raketnog sustava PZO i proturaketne obrane.

Turski diplomatski izvori kažu da je ruski kandidat “pozvan” da ponovni dostavi ponudu nakon susreta turskog i ruskog predsjednika, Recep Tayyip Erdogana i Vladimir Putina u Istanbulu 10. listopada na marginama globalne energetske konferencije.

Turska pokušava popraviti odnose s Rusijom nakon što je njezin borbeni avion oborio ruski Su-24 u studenom prošle godine zbog kršenja turskog zračnog prostora duž turske granice sa Sirijom. Nakon incidenta Turska i Rusija zamrznule su diplomatske odnose i Moskva je nametnula sankcije Turskoj. Pod pritiskom Erdogan se u kolovozu morao ispričati.

Turska je u rujnu 2013. godine izabrala kineskog proizvođača CPMIEC, za svoju PZO arhitekturu. Ankara je rekla kako je CPMIEC ponudio sustav po cijeni od 3,44 milijarde $.

Ruska ponuda je diskvalificirana, jer je bila “preskupa”. Dužnosnici upoznati s programom, rekli su da je rusko rješenje bilo “dva puta skuplje” od najpovoljnije cijene. Ostali kandidati su bili konzorcij američkih tvrtki Raytheon i Lockheed Martin za Patriot sustav te europski Eurosam, proizvođač SAMP-T.

Pod pritiskom svojih saveznika NATO-a, u studenom 2015., turska vlada je odlučila otkazati kineski ugovor i okrenula se izgradnje domaćeg sustava te je angažirala turski Roketsan i ASELSAN za razvoj sustava.

No, od tada je Ankara u pregovorima, u paralelnim razgovorima s američkim i europskim ponuđačima. Sada se uključio i ruski ponuditelj. Obrambeni stručnjaci kažu da će, ako Turska odabere ruski proturaketni obrambeni sustav, morati se ograničiti na samostalnu arhitekturu, kao i u slučaju kineskog sustava. Kažu da ruski sustav, kao i kineski, neće biti interoperabilni s američkim raspoređenim u Turskoj.