Turska je poslala zahtjev za ponudama na adrese tri domaća proizvođača oklopnih vozila u sklopu programa nabave tenka Altay. Ova odluka zapravo znači da će tri tvrtke biti pozvane da predaju svoje ponude za program koji se procjenjuje na više od 10 milijardi dolara.

Tvrtke koje su primile RFP od Podtajništva za obrambenu industriju ili SSM su tvrtke BMC, Otokar i FNSS, sve tvrtke u privatnom vlasništvu. U lipnju je SSM odlučio prekinuti pregovore s jednim ponuđačem tvrtkom Otokar za program Altay. Naime, Otokar je bio zadužen za razvoj tenka Alty i proizvodnju prototipa. Ugovor za Altay uključuje serijsku proizvodnju 250 tenkova Altay. Turska planira proizvesti ukupno 1.000 tenkova ovog tipa.

Ranije ove godine, Otokarovi prototipovi uspješno su završili kvalifikacijske testove, uključujući testiranje pokretljivosti i izdržljivosti na neravnim terenima i klimatskim uvjetima, ispitivanja gađanja s različitim scenarijima i testiranje preživljavanja. Još 2008. godini, Otokar, najveća privatna obrambena tvrtka u Turskoj, potpisala je ugovor vrijedan 500 milijuna dolara s SSM-om za razvoj i proizvodnju četiri prototipa tenka Altay.

No, u lipnju, vladina agencija, navodeći nezadovoljavajuću ponudu od strane Otokara za serijsku proizvodnju tenka, otkazala je ugovor i odlučila krenuti na natječaj. Odluka Turske da krene s natječajem za Altay dolazi u vrijeme kada neki izvori industrije upozoravaju da se program suočava s nekoliko tehničkih izazova, uključujući motor i sustav transmisije na tenku.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)