Ukrajinska državna obrambena grupacija Ukroboronprom, turska obrambena elektronička grupacija Havelsan i Taqnia iz Saudijske Arabije zaključili su sporazum o zajedničkom razvoju pomorskog patrolnog zrakoplova za nadzor Antonov An-132D.

Sporazum između triju stranaka potpisan je na sajmu IDEF 2017 u Istanbulu. Potpis je usljedio dvije godine nakon što je Saudijska Arabija pristala nabaviti dva An-132D za potrebe elektroničkog ratovanja i četiri za operacije traganja i spašavanja.

Zrakoplov je razvijen kao zapadnjačka varijanta transportnog zrakoplova Antonov An-32 ‘Cline’ s ​​motorima tvrtke Pratt & Whitney Canada, avionikom Honeywell, sustavima za cijeloživotnu potporu njemačkog Liebherra, propelerima Messier Bugatti Dowty (Safran Landing Systems), te APU jedinicima Hamilton Sundstrand.

Ukroboronprom je potom potpisalo niz ugovora o suradnji na razvoju zrakoplova i povezanih tehnologija sa saudijskim Kraljevskim centrom za znanost i tehnologiju i Taqnijom.

Taqnia je osnovana 2011. godine u svrhu prijenosa tehnologije i podrške gospodarskom rastu Saudijske Arabije. Prvi prototip An-132D isporučen je u prosincu 2016., a dva mjeseca kasnije Havelsan i Taqnia potpisali su memorandum o razumijevanju kako bi se An-132 konfigurirao i u patrolnu pomorsku varijantu.

Havelsan je programer softvera za zapovjedne i kontrolne sustave, sustave za kontrolu naoružanja za kopnene, morske i zračne aplikacije, obavještajne sustave i sustave nadzora te simulatora.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)