Turski Tusas Aerospace Industries (TAI) pregovara sa Pakistanom za nadogradnju 74 borbenih aviona F-16 Pakistanskog ratnog zrakoplovstva, priopćili su dužnosnici tvrtke.
“Pregovori se održavaju posredstvo našeg predstavnika”, rekao je TAI dužnosnik. “Nadamo se eventualnom sporazumu s obzirom na našim izvrsne odnose s PAF”.

Ako finaliziramo dogovor, on će uključivati nadogradnje na 74 PAF F-16, uključujući 14 borbenih aviona istog tipa koje će Pakistan dobiti iz Jordana. No, za bilo kakav tursko-pakistanski posao potrebno je zeleno svjetlo iz SAD-a.

“Mi smo u pregovorima s pakistanskim dužnosnicima, ali nije sigurno da ćemo dobiti ugovor”, rekao je TAI dužnosnik. “Pakistanski zrakoplovi će trebati američku dozvolu za bilo kakav program nadogradnje.”

U ranijem programu nadogradnje za 41 F-16, Pakistan je htio to obaviti na svom tlu, ali nije dobio američku dozvolu. No, SAD su se složile da turski TAI može obavljati nadogradnju. U rujnu 2014., TAI isporučuje zadnju seriju od četiri nadograđena F-16 za PAF. Taj program je uključivao avioniku i strukturnu modernizaciju.

TAI, koji je sklapao F-16 u Turskoj tijekom 1980-ih i 1990-ih godina, danas proizvodi dijelove za Sikorsky. Tvrtka je također sudionik višenacionalnog Joint Strike Fighter programa i A400M, poznatijeg u Turskoj kao Future Large Aircraft.

TAI je nadogradio turske F-16. No, u ambicioznom programu tvrtke je projektiranje i razvoj domaćeg borbenog aviona. “Pakistan želi nova nadogradnju na lokalnoj razini, kao i na prvom programu”, rekao je turski dužnosnik. “Lokalna nadogradnja je njihov prvi izbor, ali ako ne dobiju američku dozvolu za to, vjerojatno će ići na opciju sa TAI, kao i u prethodnom poslu.”

TAI i turski dužnosnici nabave će posjetiti Pakistan u srpnju radi detaljnijih razgovora o programu nadogradnje.