BMC, privatni tursko-katarski proizvođač oklopnih vozila, dobio je više milijardi USD vrijedan ugovor za serijsku proizvodnju borbenog tenka Altay, prvog turskog domaćeg tenka sljedeće generacije. Čelni čovjek za vojne nabave potvrdio je odluku. “Počet ćemo pregovore o ugovoru s ovom grupacijom, jer je odabrana kao najbolji ponuđač”, rekao je dužnosnik.

Turska agencija za obrambene nabave, Podtajništvo za obrambenu industriju (SSM), pregledala je ponude tri kandidata 2017. godine. Ostali ponuđači bili su Otokar, proizvođač prototipa Altay, te FNSS. Obje tvrtke su u privatnom vlasništvu.

Tijekom 2008. godine, Otokar, najveća privatna obrambena tvrtka u Turskoj, potpisala je ugovor vrijedan 500 milijuna dolara s SSM-om za razvoj i proizvodnju četiri prototipa Altay. Prototipski ugovor nije uključivao serijsku proizvodnju.

Službenik BMC-a potvrdio je odluku. Rekao je kako će službena objava uskoro slijediti.

BMC je partnerstvo između Katarskog investicijskog fonda i turskog partnera Ethem Sancaka koji sjedi u Izvršnom odboru vladajuće Stranke pravde i razvoja.

U veljači BMC je najavio da se bavi ambicioznim radom na projektiranju, razvoju i proizvodnji motora za Altay. Tvrtka je priopćila da 200 inženjera radi na programu razvoja motora.

Pobjeda BMC-a dodatno će produbiti suradnju u obrambenoj suradnji i povezivanju Turske i Katara – čvrstih regionalnih saveznika. Altay program uključuje početnu seriju od 250 tenkova, ali broj tenkova koje Turska može kupiti vjerojatno će ići do 1000.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)