PODGORICA, 1. lipnja 2016. (Hina) – Više od 77,5 posto građana Crne Gore uvjereno je da će ta država uskoro postati članica NATO-a, dok 46,6 posto njih u ovom trenutku podržava taj proces, pokazalo je istraživanje podgoričke agencije Damar, u kojemu se dodaje da se članstvu Crne Gore u NATO-u protivi 38,8 posto, a neodlučnih je blizu 15 posto građana.

U vladinom Komunikacijskom timu Vijeća za članstvo u NATO, koje je i naručilo ovo istraživanje, ne kriju zadovoljstvo zbog stalnog porasta broja onih koji ocjenjuju da će Crna Gora postati članica Saveza, jer u istraživanju 2015. godine nepune dvije trećine građana (63,6 posto) vjerovalo je da će Crna Gora postati članica NATO-a, dok je danas taj broj za više od 10 posto veći.

Istraživanje je pokazalo da građani sve bolje razumiju povezanost integrativnih procesa u NATO i EU, navode u vladinom Komunikacijskom timu Vijeća za NATO, ističući podatak da preko 58 postotaka smatra da bi članstvo u Savezu moglo ubrzati pristupanje EU-u.
U Komunikacijskom timu, također, ističu da je visok postotak anketiranih (44,1 posto) mišljenja da članstvo Crne Gore u NATO-u garantira njenu stabilnost i neovisnost, dok je suprotnog mišljenja je 36,9 posto anketiranih građana.

Crnogorska diplomacija je ovih dana u stalnom kontaktu sa svojim kolegama zemalja članica Saveza kako bi potaknula potvrđivanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u nacionalnim parlamentima, a najnovija izjava jednog američkog kongresnika kako bi Crna Gora čitav ovaj proces mogla završiti do kraja ove godine, u Podgorici se doživljava kao novo ohrabrenje.