U novom broju Defendera otkrivamo glavnu prepreku sklapanju unosnih poslova u Kuvajtu – nepostojanje hrvatskog veleposlanstva u toj zemlji. Vojno industrijski poslovi vrijedni 400 milijuna USD moraju biti sklopljeni pod patronatom hrvatske državne politike kao svojevrsna garancija za izvršenja posla. Kuvajt to traži sa potpunim pravom. Inače, to bi bio samo dio uspješne vojne suradnje sa zemljama poput Katara, Omana i Kuvajta, koje koriste hrvatsko znanja i iskustvo za obuku pripadnika vlastitih OS, a kupci su vojne opreme hrvatskih proizvođača. Iako se u uvjetima gospodarske krize hrvatski vojni proračun smanjuje iz godine u godinu, zbog čega će RH sigurno biti pozvana na red od strane NATO saveza, domaća vojna industrija pokazuje se kao generator rasta i razvoja.

U skladu s tom tezom je i naš intervju s Vjekoslavom Majetićem, osnivačem i čelnim čovjekom tvrtke DOK-ING. Majetić je još u ljeto 1991., dok Domovinski rat nije niti bio u punom jeku, razmišljao o tome kako će jednog dana trebati razminirati Hrvatsku. Danas njegova tvrtka drži oko 60 posto svjetskog tržišta robotiziranih strojeva za razminiranje, razvija nove modularne platforme, zapošljava stručne ljude i potiče razvoj znanosti sponzorstvima u akademskim institucijama. O tome koliko je života spasila, i koliko novca uštedila Hrvatskoj obaranjem cijene razminiranja, da i ne govorimo.

Od ostalih novosti svakako je važno spomenuti uspjeh Specijalnih snaga OSRH, koje su ušle u društvo najboljih takvih postrojbi iz NATO saveza nedavnim uspjehom na vježbi na kojoj su zavrijedile ocjenu “Izvrstan” prema ocjenjivačima iz Glavnog stožera uz monitoring NATO vojnih eksperata.

Jeste li znali da je operacija “Oluja” utjecala na formiranja obavještajne doktrine američkih oružanih snaga? Više o tome, ali i o činjenici koliko su hrvatski vojni obavještajci bili napredni devedesetih u članku brigadnog generala u miru Ivana Pokaza.

Od ostalih tema, ovaj mjesec se bavimo i prijetnjom terorizma u našem bližem okruženju, doznajemo kako se provodi analiza društvenih mreža u borbi protiv terorizma te čitamo zanimljiv prijedlog za nabavu senzora potrebnih HRM-u i Obalnoj straži za učinkovitu zaštitu našeg mora i obalnog pojasa od terorizma, ekoloških i drugih prijetnji.

Od aktualnih međunarodnih i geopolitičkih tema obrađujemo stanje u Libiji u kontekstu odnosa unutar NATO saveza, kronologiju ratnih operacija u Ukrajini, utjecaj migracija na zapadnoeuropska društva te sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju. Iz regije, donosimo članak o planiranoj modernizaciji srbijanskih Galeba G-4 i regionalnom stanju cjelokupne izgrađene flote tih školskih mlažnjaka.