Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP), koji se tamo nalaze u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, sudjelovali su 21. i 22. studenoga 2018. na gađanju u noćnim uvijetima iz osobnog naoružanja u organizaciji rumunjske sastavnice.

Pripadnici svih nacija BGP-a gađali su iz osobnog naoružanja: automatska puška PA md[1]. 86 i puško-strojnica PM md. 64 kalibra 5,45 mm te samokresa Bereta md. 1995 kalibra 9 mm na strelištu „Wierzbiny“ koje se nalazi u sastavu vojnog poligona Bemowo Piskie (BPTA Bemowo Piskie Trainig Area).

Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama niske temperature i noćnih uvijeta, bez night vision opreme, hrvatski vojnici pokazali su zavidnu razinu obučenosti i streljačkih sposobnosti te zavrijedili pohvale svojih kolega. Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države, a uz Hrvate tu su još pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije. Osnovna zadaća Borbene grupe ovdje u Poljskoj je zajedničko uvježbavanje, baš kao i ovo zajedničko gađanje, čime se povećava interoperabilnost među saveznicima.

Aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) NATO saveza na njegovim istočnim granicama usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica.

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)