Bilateralna vojna suradnja sa Francuskom Republikom nastavlja se još jednim posjetom brodova francuske Nacionalne mornarice gradu Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici. U pratnji broda Bison, u ponedjeljak, 14. studenog 2016., u ratnu luku Lora uplovila je podmornica Rubis (S 601) koja će u Splitu boraviti do 20. studenog.

Riječ je o podmornici na nuklearni pogon, jednoj od ukupno šest podmornica klase Rubis Amethyste izgrađenih u francuskom brodogradilištu u Cherbourgu za potrebe Nacionalne mornarice Francuske Republike. Podmornica Rubis (S 601) (ex Provence) u službi od veljače 1983. godine, širine je 10,00 m, dužine 72,10 m i gaza 6,80 m. Matična luka broda je u Toulonu. Posada broji 77 članova, a zapovjednik broda je kapetan korvete Wenceslas de Monicault.

Program boravka podmornice Rubis započeo je službenim prijemom u Zapovjedništvu HRM-a kojem su nazočili veleposlanica Francuske Republike RH, NJ. E. Corinne Brunon-Meunier sa suprugom, zapovjednici brodova te vojni izaslanik Francuske Republike u RH brigadir Fabrice Duda. Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović izaslanstvu je izrazio srdačnu dobrodošlicu istaknuvši dugogodišnju sjajnu suradnju naših država uopće, no posebno naših dviju mornarica.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)