U Zapovjedništvu za potporu dana 11. listopada 2017. godine u vojarni „Croatia“, Zagreb provedena je obuka obnove znanja pripadnika Zapovjeništva Zapovjednišva za potporu u rukovanju pješačkim naoružanjem. Obuka je provedena sa samokresom HS 2000 i automatskom puškom VHS D-2 koje je u službenoj operativnoj uporabi oružanih snaga Republike Hrvatske. Svrha nastavne teme bila je obuka polaznika sa karakteristikama i paljbenim mogućnostima automatske puške i samokresa, a u cilju pouzdanog i sigurnog rukovanja sa naoružanjem.

U obučnom dijelu pripadnici Z ZzP-a upoznati su sa namjenom i bojnim svojstvima, tehničkim značajkama, zastojima prilikom gađanja i načinima njihova otklanjanja te održavanjem jurišne puške VHS D-2 i samokresa HS 2000. Nakon teoretskog dijela, usljedio je i praktični dio gdje je svaki pripadnik imao mogućnost sam sudjelovati u rasklapanju i sklapanju jurišne puške VHS D-2 i samokresa HS 2000.

Nositelji planiranja i provedbe obuke bio je obnašatelj dužnosti prvog dočasnika stožerni narednik Vladimir Magdić te u svojstvu instruktora, stožerni narednik Nedjeljko Antonić i stožerni narednik Goran Novak. Cilj svake obuke pa tako i ove je stjecanje konkretnih znanja, vještina i sposobnosti, sudionici ove obuke ne samo da su osvježili svoje znanje u rukovanju pješačkim naoružanjem već su uz vodstvo instruktora proširili svoja teoretska znanja o izvornom hrvatskom naoružanju.

Tekst: natporučnica Ines Benković
Foto: ZzP