Zagreb, 08.12.2015/MORH/OSRH/ U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni Zemunik, 8. prosinca 2015. završila je letačka obuka drugog naraštaja polaznika Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman).

Školovanje je uspješno završilo 10 omanskih pilota na avionu Pilatus, a ovo je druga godina kako se obuka omanskih pilota provodi u Zemuniku.
Svi su polaznici tijekom obuke ostvarili nalet od 150 sati kroz šest razdjela letačke obuke (temeljno i akrobatsko, instrumentalno, navigacijsko, noćno i grupno letenje te završna kombinacija svih profila obuke).

Završetkom školovanja u Zemuniku piloti RAFO u potpunosti su osposobljeni za prijelaz na sljedeći tip aviona u njihovoj obuci, a svečana promocija završetka njihovog školovanja u Hrvatskoj organizirat će se u Zadru 14. prosinca 2015. Najbolje rezultate u obuci omanskih pilota ostvario je Ahmed Mohammed Salim Mubarak Al-Hinaai.

U obuku omanskih polaznika bilo je ukupno uključeno 20 pilota Eskadrile aviona, a za razliku od prvog naraštaja kada su obuku provodili stariji i iskusniji nastavnici letenja u ovaj ciklus obuke bili su angažirani mlađi nastavnici letenja potvrdivši time punu osposobljenost cijele Eskadrile u međunarodnoj obuci letačkog osoblja.

Zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Željko Harapin istaknuo je kako su polaznici omanskog kraljevskog zrakoplovstva uspješno savladali sve faze obuke bez ijednog incidenta ili ugrožavanja sigurnosti letenja. „To je potvrda visokih standarda i sposobnosti koje je Eskadrila razvila u školovanju pilota. Svi se oni vraćaju svojim kućama u dobrom raspoloženju, njihovo zrakoplovstvo dobiva još jedan naraštaj pilota školovan u RH s kvalitetom i temeljima koji pružaju sve predispozicije za daljnji razvoj njihove letačke karijere. Školovanjem pilota RAFO Eskadrila aviona se pozicionirala na međunarodnom planu i u ovom dijelu Europe uz Zemunik skoro i nema drugog središta koje školuje pilote na komercijalnoj bazi s obzirom da se slični procesi događaju na osnovama razmjene ili drugih aranžmana sklopljenih između zrakoplovstava. Ovo je zasigurno veliki iskorak ne samo za našu Eskadrilu jer je omanska strana iskazala interes i za proširenjem suradnje i kroz školovanje pilota helikoptera, a sve ovo otvara vrata Zemuniku za nove mogućnosti kroz obuku pilota i iz drugih zemalja“, rekao je pukovnik Harapin.

Novi, treći po redu naraštaj omanskih pilota započinje letačku obuku početkom veljače 2016., a među 10 polaznika nalazi se i sin zapovjednika Omanskog kraljevskog zrakoplovstva.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)