Ruska strana i Zrakoplovno tehnički centar potpisali su ugovor o međusobnim pravima i obvezama u vezi remonta 10 helikoptera Mi-171Sh sredinom prošlog tjedna u ranim jutarnjim satima. Premda u ugovoru između MORH-a i ZTC-a jasno stoji kako će sve potrebne certifikate ruska strana dostaviti do kraja ove godine, dakle, to se neće ostvariti. Naime, Rusi su tijekom završnih pregovora sa ZTC-om konstatirali kako će certifikate za remont Mi-171Sh moći dostaviti tek koncem proljeća 2018. što zapravo govori o autoritetu i ulozi hrvatske strane, odnosno MORH-a i ZTC-a u cijelom ovom ‘procesu, jer su Rusi višekratno najavljivali pa ponovno odgađali dostavu potrebnih certifikata.

Najgore po ZTC je činjenica kako već teku rokovi za remont koje je MORH nametnuo ZTC-u, a ruska strana u Hrvatsku dolazi tek krajem siječnja kada bi krenulo rasklapanje i ostale radnje pripreme transporta komponenti u Rusiju. Penali za kašnjenje u isporuci ZTC-a prema MORH-u su dvostruko veći nego oni koje ZTC računa Rusima za kašnjenje. ZTC će od cijelog posla odraditi oko 40 milijuna kuna vrijednosti posla za razliku od ponuda slovačkog i ukrajinskog zavoda koji su im nudili oko 70 milijuna kuna. Nema nikakvog povećanja tehnoloških sposobnosti ZTC-a, Rusi neće uspostaviti nikakav regionalni centar za remont o kojem su naglas pričali još prije par godina.

U čijem je interesu bilo ovakvo sklapanje ugovora s Rusima teško je za pretpostaviti, jer nema nikakve ekonomske i poslovne logike obzirom da su barem dvojica ostalih ponuđača nudili jednakovrijedne certifikate, te puno više posla za ZTC s kojima imaju odlična iskustva i suradnju. Ponavljamo, Rusi nisu dostavili sve tražene certifikate u vrijeme sklapanja ugovora, no unatoč tome, hrvatska strana je stavila svoj potpis.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)