Japan je potpisao ugovor za nabavu posljednjeg od četiri zrakoplova za rano upozorenje i kontrolu Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye (AEW & C), priopćilo je američko ministarstvo obrane. Izvorni proizvođač opreme dobio je 164,3 milijuna dolara vrijednu narudžbu za isporuku jednog nacionalno konfiguriranog E-2D-a za Japan do ožujka 2020. Ugovor koji je potpisan uslijedio je nakon sličnih narudžbi u studenom 2015., srpnju 2016. i lipnju 2018. za prva tri zrakoplova. Do danas, Japan je potrošio gotovo 945 milijuna USD na svoj E-2D nabavni program, uključujući inženjering i infrastrukturu.

S prvim japanskim zrakoplovom E-2D koji je isporučen iz Northrop Grummanovog Integracijskog središta izvrsnosti u St. Augustinu u Floridi, u studenom 2017., očekuje se da će isporuka biti finalizirana krajem 2019. godine.

Najnovija inačica zrakoplova E-2 AEW&C koji se nalazi u američkoj mornarici od sredine 1960. godine, verzija E-2D, ima snažniji AN/ APY-9 radar koji je namjenjen za 360° pokrivenost nadzora i praćenja neprijateljskih zrakoplova i krstarećih raketa, te sposobnosti punjenja gorivom tijekom leta.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)