Ukrajinsko Ministarstvo obrane ima za cilj nabaviti 30 novih brodova za potrebe Ratne mornarice do 2020. godine te nadograditi objekte za obuku u okviru programa vrijednog 500 milijuna grivni (20 milijuna USD), priopćilo je ministarstvo.

Oba programa se odnose na vojne napore u istočnom dijelu zemlje, gdje se ukrajinske oružane snage bore protiv proruskih pobunjenika. Trenutno, ukrajinska mornarica “aktivno sudjeluje u antiterorističkim operacijama u pokrajinama Donjeck i Lugansk te je spremna suprotstaviti se pomorskoj oružanoj agresiji”, objavilo je ministarstvo u priopćenju.

Planirana nabava omogućit će “radikalnu modernizaciju” ukrajinske mornarice i njezinih borbenih sposobnosti, navodi se u priopćenju.

Nedavno je Ministarstvo obrane potpisalo ugovor s državnim brodogradilištem Leninska Kuznya prema kojem će brodograditelj isporučiti dva desantna broda. Ukoliko se najnoviji dogovor provede kao što je planirano, Ministarstvo obrane bi se moglo odlučiti za dodjelu dodatnih ugovora Leninska Kuznya. Neki ugovori bi se također mogli dodijeliti Sektoru brodogradnje vodeći obrambene skupine Ukroboronprom.

Osim razvijanja sposobnosti Ukrajinske ratne mornarice, ministarstvo također želi ojačati kapacitete za obuku vojnika. Ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak je rekao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko poboljšanje infrastrukture za vojnu obuku “glavnim prioritetom.” Kao rezultat toga, Nacionalno središte za međunarodne mirovne misije i sigurnost (IPSC) u Starychi, na zapadu Ukrajine, nadogradit će se do kraja 2020. godine, prema tvrdnjama ministra.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)