Kijev, 11. rujna 2017. (AFP) – Ukrajina je u ponedjeljak pokrenula zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama i nizom drugih zemalja NATO članica u vrijeme dok se Rusija priprema za najveću ovogodišnju vojnu vježbu u blizini granica Saveza.
Godišnja vojna vježba Rapid Trident, koje se održavaju na zapadu Ukrajine u gradu Yavoriv do 23. rujna, uključuju 2.500 vojnika iz 15 zemalja, priopćila je ukrajinska vojska.
“Danas je vaša podrška vrlo važna za nas. Iskustva naših partnera su izuzetno vrijedna za ukrajinsku vojsku, ” rekao je pukovnik Sergej Litvinov, suvoditelj vježbi na ukrajinskoj strani. U Ukrajini su se vježbe počele nekoliko dana prije masovne vojne vježbe “Zapad 2017” u susjednoj Rusiji i Bjelorusiji.

Događaj je izazvao uzbunu u baltičkim državama i Poljskoj zbog nedostatka transparentnosti. Rusija je rekla kako će vježbe uključivati ​​oko 12.700 ruskih i bjeloruskih vojnika, te su “čisto obrambene” u prirodi, ali kritičari kažu da može biti čak 100.000 vojnika koji sudjeluju.  NATO je također razmjestio oko 1.000 vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog ruskih namjera nakon aneksija Krima.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)