Ukrajinsko obrambena državna tvrtka Ukroboronoprom započeo je s razvojem novog pješačkog borbenog vozila “BMP-U”, koji će zamijeniti stara vozila BMP-1 i BMP-2 dizajnirana u vrijeme SSSR-a. Očekuje se da će novo borbeno vozilo ući u OS Ukrajine 2020. godine i da će imati niz poboljšanja u odnosu na stare BMP-ove, kao što su povećana vatrena moć, veća brzina, manja težina i bolja ergonomija i komfor za posadu.

Projektni ured Kharkiv Morozov već je razvio projektnu dokumentaciju, a proizvodnja i testiranje prototipa održat će se 2019. Kako bi se na bojnom polju osigurala visoka upravljivost i brzina, BMP-U će biti opremljen dizelskim motorom od 735 KS i automatskim mjenjačem. S obzirom na masu novog pješačkog borbenog vozila od 25 do 27 tona, specifična snaga BMP-U je na razini od 27-29 KS/t. Ova je brojka znatno veća od specifičnog kapaciteta BMP-1 (21-23 KS/t) i suvremenih borbenih tenkova. Osim toga, BMP-U će moći savladavati vodene prepreke.

BMP-U bit će naoružan novim borbenim modulom BM-8 s poboljšanim karakteristikama. Opremljen je automatskim topom 30 mm, automatskim bacačem granata, strojnicom, kao i vođenim protuoklopnim projektilima “Barrier”.

BMP-U ima modularni dizajn, uz mogućnost korištenja osnovne platforme za cijelu obitelj gusjeničara. Stoga će se na temelju BMP-U proizvesti zapovjedna vozila, za izviđanje, ambulantna, izvlačenje i druge vrste.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)