Ukrajina se obvezala isporučiti motore za indijske fregate izgrađene u Rusiji

A starboard bow view of the Russian navy Krivak I class frigate BDITELNY during exercise BALTOPS. Behind BDITELNY is the German frigate FGS KARLSRUHE (F-212). For the first time in the 22-year history of BALTOPS, the Eastern European countries of Estonia, Latvia, Lithuania, Poland and Russia were invited to participate in the non-military phases of the exercise.

Ukrajina je pristala osigurati motore za Krivak klasu (Projekt 11356) fregata koje će Indija kupiti od Rusije, rekao je indijski ministar obrane okupljenim novinarima.

Na temelju Krivak-klase ili Talwar klase, kako se zove klasa fregata izgrađena u Indiji, poboljšana verzija je trebala biti klasa od šest novih fregata koje će koristiti i Ruska ratna mornarica.

Tri broda iz prve serije – Admiral Grigorovich, Admiral Essen i Admiral Makarov – uspješno su završena u Yantar brodogradilištu uz isporuku motora koje proizvodi ukrajinska Zorya-Mashproyekt.

Međutim, nakon sukoba na Krimu 2014, Ukrajina je odbila isporučiti preostala tri motora prisiljavajući Rusiju da razmotri transfer preostale tri fregate u Indiju. Izgradnja druge serije ovih fregata je već u tijeku.

Nakon sastanka indijskog premijera Narendra Modija i ruskog predsjednika Vladimira Putina u listopadu ove godine, objavljeno je da će Indija nabaviti ukupno četiri poboljšane fregate klase Krivak. Tu je i prijedlog za izgradnju dviju fregata u Indiji i dvije u Rusiji.

Dana 25. listopada, indijski ministar obrane Manohar Parrikar je novinarima na Konferenciji mornaričkih zapovjednika u New Delhiju, rekao da je Ukrajina pristala osigurati motore za fregate.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)