Ukrajina je pristala osigurati motore za Krivak klasu (Projekt 11356) fregata koje će Indija kupiti od Rusije, rekao je indijski ministar obrane okupljenim novinarima.

Na temelju Krivak-klase ili Talwar klase, kako se zove klasa fregata izgrađena u Indiji, poboljšana verzija je trebala biti klasa od šest novih fregata koje će koristiti i Ruska ratna mornarica.

Tri broda iz prve serije – Admiral Grigorovich, Admiral Essen i Admiral Makarov – uspješno su završena u Yantar brodogradilištu uz isporuku motora koje proizvodi ukrajinska Zorya-Mashproyekt.

Međutim, nakon sukoba na Krimu 2014, Ukrajina je odbila isporučiti preostala tri motora prisiljavajući Rusiju da razmotri transfer preostale tri fregate u Indiju. Izgradnja druge serije ovih fregata je već u tijeku.

Nakon sastanka indijskog premijera Narendra Modija i ruskog predsjednika Vladimira Putina u listopadu ove godine, objavljeno je da će Indija nabaviti ukupno četiri poboljšane fregate klase Krivak. Tu je i prijedlog za izgradnju dviju fregata u Indiji i dvije u Rusiji.

Dana 25. listopada, indijski ministar obrane Manohar Parrikar je novinarima na Konferenciji mornaričkih zapovjednika u New Delhiju, rekao da je Ukrajina pristala osigurati motore za fregate.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)