Ukrajinska obrambena industrija obilježila je prekretnicu nakon što je An-132D, prvi zrakoplov proizveden bez ruskih dijelova, obavio svoj prvi let. Višenamjenski vojni transportni zrakoplov, je projektirao i izgradio Antonov. U priopćenju kojim se najavljuje let, dužnosnici tvrtke su napomenuli kako je projekt završio brzo nakon što je program pokrenut u svibnju 2015. godine. Program je označio geopolitički pomak Ukrajine, jer se do jučer oslanjala na ruske komponente za svoje vojne projekte.

AN-132D je izgrađen u suradnji s nekoliko zapadnih industrijskih partnera iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Kanade i SAD-a. Industrijski partneri Honeywell, Pratt & Whitney Canada, Liebherr-Aerospace Toulouse SAS i Dowty Propellers, sudjelovali su u proizvodnji sa svojim komponentama.

AN-132D je prvi let obavio nekoliko mjeseci nakon što je proizvođač u državnom vlasništvu predstavio zrakoplov u prosincu. Događaju je nazočio ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko i saudijski princ Turki bin Saud bin Muhoammed Al Saud.

AN-132 je proizveden za potrebe prijevoza tereta na kraćim i srednjim udaljenostima ukupne nosivosti 9,2 tona. Kijev očekuje da će proizvesti između 260 i 290 zrakoplova do 2035.

Zasigurno je da će An-132D biti itekako konkurentan cijenom zapadnim zrakoplovima iste namjene, pa bi i Republika Hrvatska mogla u doglednoj budućnosti razmisliti o eventualnoj nabavi.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)