BERLIN, 5. srpnja 2016. (Hina) – Njemačka vlada je u prvih šest mjeseci ove godine izdala dozvola za izvoz oružja u vrijednosti od 4 milijarde eura što je porast u usporedbi s prošlom godinom čime je nastavljen rast izvoza oružja iako je socijaldemokratsko-demokršćanska vlada Angele Merkel nakon dolaska na vlast 2013. najavila smanjenje izvoza, javljaju njemački mediji u utorak.

Najveći dio od 6400 izvoznih dozvola odnosi se na zemlje Europske unije i NATO-a, javlja dnevnik „Die Welt“ pozivajući se na izvore u vladi.

Isti list navodi i podatke za izvoz oružja u 2015. koji se, u usporedni s 2014. i 7,9 milijardi eura, gotovo udvostručio.

Nakon dolaska na vlast 2013., njemačka vlada, a prije svih Sigmar Gabriel, predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SDP) vicekancelar i ministar gospodarstva najavila je na početku mandata smanjenje izvoza oružja.

Najveći financijski volumen odnosi se na isporuku jedne fregate Alžiru po cijeni od jedne milijarde eura no to je posao koji je sklopila prethodna, demokršćansko-liberalana vlada. Alžir i zemlje Magreba još uvijek u Njemačkoj slove kao nestabilne zemlje u koje se u principu ne izvozi oružje.

Gabriel je u razgovoru za „Sueddeutsche Zeitung“ istaknuo uspjeh kad je u pitanju pad izvoza malokalibarskog oružja s 47 na 32 milijuna eura u 2015.

Izvoz malokalibarskog oružja je posebno sporno zbog toga što se posljednjih godina redovito pojavljivalo u kriznim regijama poput Meksika.

Humanitarne organizacije kritizirale su Garbiela zbog izvoza u zemlje poput Saudijske Arabije ili Katara gdje se bilježe kršenja ljudskih prava.

Predstavnici parlamentarne oporbe od vlade su zatražili više transparentnosti prilikom izvoza oružja.

Njemačka je uz SAD, Rusiju i Kinu najveći izvoznik oružja na svijetu.