Američko ratno zrakoplovstvo je prizemljilo sve starteške transportne zrakoplove C-5 Galaxy ru zrakoplovnoj bazi Dover zbog drugog kvara povezanog sa stajnim trapom zrakoplova u samo nekoliko mjeseci. Zapovjednik Air Mobility Command general Carlton Everhart odlučio je tako u ponedjeljak. “Sigurnost za posade je moj prioritet i uzimam to vrlo ozbiljno”, rekao je u priopćenju. “Poduzimamo odgovarajuće mjere kako bismo ispravno dijagnosticirali problem i donijeli rješenje.”

Oba kvara dogodila su se tijekom slijetanja C-5 u Naval Station Rota, Španjolska. Nitko nije stradao, a nije poznat opseg štete na zrakoplovima ili objektima. Insopekcija i testiranje stajnog trapa biti će obavljeno na svim zrakoplovima C-5 stacioniranim u Doveru, ali još nije poznato koliko će zrakoplovi ostati prizemljeni.

C-5 Galaxy strateški transportni avion je drugi po veličini vojni zrakoplov u svijetu, prvi je Antonov An-225. Može nositi više od 130 tona tereta i putnika. C-5 može prevoziti tenkove M1 Abrams, oklopne transportere i helikoptere. Osamnaest C-5 operira iz Dovera, čineći tako gotovo trećinu aktivne C-5 flote od ukupno 56 zrakoplova. USAF ga koristi s nadogradnjama još od 1970. godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)