Američka ratna mornarica i Lockheed Martin odradili su prvo free-flight lansiranje Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) sa bombardera B-1B u Point Mugu, Kaliforniji.

Projektil je navođen prema unaprijed programiranoj putnji prije ciljanja i uništavanja jednog pokretnog cilja unutar skupine pomoću senzorskog odabira. Bio je to prvi cjeloviti funkcionalni test LRASM-a. “Današnji događaj predstavlja značajan iskorak prema dobivanju ključnih sposobnosti protubrodskog ratovanja do sljedeće godine”, izjavio je direktor programa LRASM kapetan Todd Huber u priopćenju za medije.

LRASM je inačica Joint Air to Surface Standoff Missile (JASSM). To je raketa niskog radarskog odraza čija je namjena odabir određenih mornaričkih ciljeva pomoću modificiranog podatkovnog mission seta taktičkih projektila Tomahawk. Projektil je vođen neometanim GPS-om, dvosmjernom podatkovnom vezom, radarom i dnevnom/noćnom kamerom za identifikaciju cilja. Redundancija pomaže u ublažavanju neprijateljskog ometanja i omogućuje autonomno ciljanje.

Bit će razmještene na F/A-18E/F Super Hornet i B-1B bombarderima, a može se lansirati i sa brodova poput razarača Arleigh-Burke klase koristeći Mk 41 vertikalni lansirni sustav. LRASM je predviđen za ulazak u operativnu uporabu s B-1B sljedeće godine, te na Super Hornetu do 2019. godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)