Na području vojnog poligona „Crvena zemlja“ kod Knina, 10. studenoga 2016. Uspješno je provedena vježba s bojevim gađanjem (VBG) „PAUK 16/2“ – „Ojačana mehanizirana satnija u napadu“. Kroz navedenu vježbu pripadnici 3. motorizirane satnije 2. motorizirane bojne „PAUCI“ Gardijske motorizirane brigade i pridodani vod MB 120 mm, Satnije za vatrenu potporu, također iz navedene bojne, uspješno su integrirali BOV „PATRIA“ u sastav matične postrojbe te potpuno samostalno proveli cjelokupan proces planiranja, pripreme i provedbe vježbe kao i ocjenjivački dio, što je pokazatelj visokih sposobnosti zapovjednog kadra i stožernog osoblja bojne.

Vježba je provedena tijekom 3 dana: 1. dan „In Baracks Inspection“ gdje je naglasak bio na procedurama vođenja postrojbe, 2. dan je provedena obostrana vježba, a 3. dan VBG.

Na vježbi su pripadnici 2. motorizirane bojne „PAUCI“ ostvarili primarni cilj vježbe, uspješnu provjeru sposobnosti i spremnosti ojačane mehanizirane satnije za provedbu napadnih operacija u dnevno-noćnim uvjetima, a povećanje operativnih sposobnosti ključnog osoblja pri provedbi procesa vojnog donošenja odluke, odnosno vođenja postrojbe te povećanje sposobnosti u brzoj i učinkovitoj integraciji manevra i vatre, ostvareno je kao sekundarni cilj vježbe.

Direktor vježbe na kojoj je u upravljačkom, provedbenom i potpornom dijelu sudjelovalo 150 pripadnika je bio satnik Nikša Bosančić. Tijek provedbe VBG „PAUK 16/2“ – „Ojačana mehanizirana satnija u napadu“ pratio je i zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadir Tihomir Kundid sa suradnicima.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)