Novi amfibijski transportni brod (Amphibious Transport Dock Ship) za potrebe Američke ratne mornarice uspješno je završio ispitivanja u Meksičkom zaljevu, demonstrirajući svoju operativnu spremnost. USS Portland, koji je izgradila tvrtka Huntington Ingalls Industries u Pascagouli, bit će 11. brod klase San Antonio, kada bude ušao u službu sljedeće proljeće.

“USS Portland je dobro dizajniran brod koji će povećati borbenu sposobnost ratne mornarice i Marinskog korpusa za godine koje dolaze”, izjavio je u utorak viceadmiral Thomas za U.S.Navy News. “Stanje broda je fantastično, a uspjeh koji je imao tijekom ispitivanja bio je istinski dokaz sposbnosti naših ljudi koji su ga izgradili.”

Brodska ispitivanja od strane Mornaričkog odbora za inspekcije i ispitivanja, dovršena u prošli petak, uključile su provjere na doku i demonstracije rada velikih sustava na moru. Na ispitivanjima su bili glavni brodski sustavi propulzije i upravljanja, borbeni i komunikacijski sustavi, kontrola štete, servisiranje hrane i podrška posade.

“Uspjeh ovih ispitivanja odražava stalni trend isporuke visoko sposobnih brodova za američku Flotu”, rekao je kapetan Brian Metcalf. “Dovršetak ovih ispitivanja još je jedan značajan korak u Portlandovom napretku prema pridruživanju deset sestrinskih brodova – LPD-ova koji su zajedno s Marinskim korpusom provodili operacije, zrakoplovne napade i humanitarne misije diljem svijeta.”

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)