U cilju uvježbavanja intergranskog djelovanja, još jedna zajednička metodsko-pokazna vježba (MPV) HRM-a i HKoV-a provedena je 22. i 23. svibnja 2018. u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu te u području Kaštelanskog zaljeva i splitskog kanala.

Nositelj MPV-a prijevoza sredstava gardijske brigade morem bila je Flotila HRM-a. Vježbi je prethodio planski proces te prezentacija taktičko-tehničkih značajki broda i sigurnosnih smjernica vezanih uz ukrcaj borbenih vozila, koju su provodili časnici iz sastava posade desantnog broda minopolagača DBM-82 „Krka“. Potom su na DBM-82, u dnevnim i noćnim uvjetima, snage provodile uvježbavanje ukrcaja, osiguranja i iskrcaja dva borbena vozila tipa Patria, iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, Treće mehanizirane bojne „Pauci“HKoV-a. Sukladno standardnom operativnom postupku, pri ukrcaju borbene tehnike upute vozačima izdaju zapovjednici vozila, dok je u svrhu osiguranja stabilnosti plovila, određivanje preciznih pozicija za smještanje vozila u nadležnosti članova posade broda. Vježbovne aktivnosti plovidbe sa ukrcanim teretom provodile su se u području Kaštelanskog zaljeva.

Oružane snage RH kontinuirano provode različite obučne aktivnosti u cilju podizanja sposobnosti usklađenog intergranskog djelovanja. Podsjećamo da su brodovima DBM-81 i 82 četiri borbena oklopna vozila Patria, dva kamiona i terensko vozilo preveženi na vježbu Trident Juncture koja se u listopadu 2015. održavala u Španjolskoj.

Tekst: M. Siriščević

Foto: Flotila HRM

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)