Preleti nadzvučnih borbenih zrakoplova, atraktivni program akrobatskih grupa – Krila Oluje i Orlik iz Poljske, simulacije zračnih bitaka, vratolomije poznatih zračnih asova, padobranski desanti i raznovrstan popratni program, bit će tek dio spektakularnog programa na ovogodišnjem CIAV-u (Croatian International Air Show Varaždin), međunarodnom zrakoplovnom mitingu koji će biti održan 21. i 22. srpnja na aerodromu Varaždin.

U programu ovogodišnjeg, međunarodnog aeromitinga u Varaždinu sudjelovat će pedesetak vojnih i civilnih letjelica iz čak 11 zemalja svijeta – Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Španjolske, Italije, Austrije, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Slovenije, a posjetitelji će imati prigodu uživati u atraktivnim preletima nadzvučnih borbenih zrakoplova – F/A – 18B Hornet Španjolskog ratnog zrakoplovstva, Eurofighter Typhoon Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije, F-16 Fighting Falcon Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država, SAAB JAS-39 Gripen Ratnog zrakoplovstva Republike Mađarske, SAAB 105 Ratnog zrakoplovstva Republike Austrije, PC-9M i PC-6 PORTER Slovenske vojske te MIG-ova 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Atraktivne simulacije zračnih borbi

Uz zrakoplove vojne i civilne avijacije te avione za specijalne namjene, kakvi su Air Tractori, na ovogodišnjem aeromitingu publika će imati prigodu vidjeti i atraktivne helikoptere – Mil Mi-171 Sh, Augusta Westland AW -139, Augusta Bell AB-212, Bell 206B Jet Ranger III, te Bell OH-58D Kiowa Warrior i Sikorsky UH 60A Black Hawk.

Posebno valja istaknuti kako će na varaždinskom mitingu nastupiti i atraktivna letačka grupa – Pterodactyl Flight iz Češke, koji će na varaždinskom nebu uprizoriti zračnu bitku iz Prvog svjetskog rata.

-Zahvaljujući suorganizaciji Ministarstva obrane i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ove smo godine pripremili doista atraktivni i dinamični program koji će oduševiti sve posjetitelje ove, najveće međunarodne zrakoplovne priredbe u našoj zemlji. Posjetitelji priredbe moći će iz neposredne blizine razgledati  letjelice koje će nastupiti u programu te razgovarati s njihovim posadama. Iako službeni dio programa aeromitinga počinje u 12 sati, za posjetitelje će u subotu i nedjelju varaždinski aerodrom biti otvoren već od 10 sati i 30 minuta, pa pozivam sve ljubitelje zrakoplovstva, ali i one koji će to tek postati, da dođu na varaždinski aerodrom i da uživaju u cjelodnevnom programu – istaknuo je Robert Mišak, tajnik Aerokluba Varaždin te dodao kako će posjetitelji na mitingu doživjeti spektakularne prelete i atraktivne simulacije zračnih borbi.

Uz atraktivni letački program, Aeroklub Varaždin i ove je godine za posjetitelje pripremio i bogatu ugostiteljsku ponudu po popularnim cijenama te zanimljiv izlagački program.

Cijena jednodnevne ulaznice za ovaj  događaj je 45 kuna, dok djeca do 15 godina neće plaćati ulaznicu. Ulaznice je u pretprodaji moguće kupiti putem sustava Eventim, a više informacija o sudionicima ovogodišnjeg aeromitinga moguće je pronaći na mrežnoj stranici – www.airshow-varazdin.com.

Ovogodišnji CIAV bit će održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane, Ministarstva turizma te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te uz podršku sponzora – Grada Varaždina, Croatia osiguranja, tvrtke Auto Zubak Varaždin, Varaždinske županije te gradske i županijske turističke zajednice.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)