U vojarni „Josip Jović“ u Udbini 13. listopada 2018. započela je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske VELEBIT 18 – Združena snaga koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na više lokacija u Republici Hrvatskoj.

Vježba VELEBIT 18 – Združena snaga glavni je obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. u kojem sudjeluje oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.

Početku vježbe nazočila je predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te drugi predstavnici MORH-a i OSRH. Vježbu na Udbini pratio je i zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt.

Predsjednica Republike Hrvatske tom je prigodom istaknula kako je Hrvatska vojska proizašla iz Domovinskog rata i građena je na njegovim iskustvima, a danas joj je zadaća čuvati tu baštinu, ali i nadograditi ju novim znanjima i sposobnostima.

“Ova vježba predstavlja nastavak naših zajedničkih napora u ponovnom podizanju obrambenih sposbnosti koje su predugo bile zanemarivane”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknuvši kako su obrambena izdvajanja investicija u sigurnu i stabilnu budućnost Hrvatske. Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga podsjetila je na jučerašnje predstavljanje helikoptera Black Hawk koje će Hrvatska primiti od Vlade Sjedinjenih Američkih Država te pritom naglasila: “Ta dva helikoptera su jasno priznanje kako smo i od najvećih saveznika prepoznati kao odgovorna članica NATO-a koja daje i više nego primjeren doprinos zajedničkim nastojanjima u suočavanju s globalnim izazovima i prijetnjama sigurnosti poput terorizma”.

Načelnik Glavnog stožera general Šundov istaknuo je kako je VELEBIT 18 – Združena snaga nacionalna vježba gdje se provjerava i izvršava misija obrane zemlje i savjeznika.

“Radi se o tradicionalnim zadaćama koje Hrvatska vojska ima i mora biti spremna izvršiti. Ovu vježbu iskoristit ćemo za provjeru određenih doktrina i njihovih dijelova, koncepata, taktika, tehnika i procedura te za provjeru i integraciju novih sposobnosti i novih sredstava poput Panzer haubica, Kiowa, bespilotnih letjelica, komunikacijsko-informacijskog sustava. Vježba se provodi na sve četiri domene ratovanja – more, kopno, zrak i cyber prostor”, rekao je general Šundov.

U vojarni “Josip Jović” smješteno je Zapovjedništvo vježbe – operacije Združena snaga, kao i ekspedicijski kamp Zapovjedništva za potporu.

Uzvanici i sudionici vježbe obišli su Združeno operativno središte gdje je održana video-konferencija sa Zapovjedništvom snaga Sjever kojim zapovjeda zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Siniša Jurković, Zapovjedništvom snaga Jug kojim zapovjeda zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, Zapovjedništvom zračne komponente na čelu s brigadirom Michaelom Križancem te sa Zapovjedništvom specijalnih snaga kojim zapovjeda brigadni general Perica Turalija. Održana je i prezentacija radio-uređaja vojnika domaće proizvodnje, demonstrirana sposobnost Ekspedicijskog kampa te popuna helikoptera gorivom.

Zapovjednik vježbe, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj pojasnio je kako je vježba počela jutro u 6 sati kada je započela serija međusobno koordiniranih događaja u kojima sudjeluju sve sastavnice Oružanih snaga.

“U vježbi ćemo prema scenariju imati napadne i obrambene operacije, operacije zaštite ključne infrastrukture. To će biti prilika da sami sebi, a i javnosti pokažemo koliko smo spremni za temeljnu zadaću, a to je obrana domovine”, rekao je viceadmiral Hranj.

U vježbi su sudjelovali i vrhunski sportaši ugovorni pričuvnici MORH-a, peterostruki svjetski veslački prvaci braća Martin i Valent Sinković te atletičar Martin Marković.

“Ja sam aktivna pričuva u vojsci. Prvi put sudjelujem u vojnoj vježbi, a ova najveća od samostalnost je velika stvar za Ministarstvo obrane i cijelu vojsku. Došli smo podržati vojsku”, rekao je Martin Sinković.

Jedan od sudionika vježbe satnik Andrija Olujić, djelatnik Doma Glavnog stožera, istaknuo je kako je vježba zahtjevna, no uz dobar timski rad svi logistički elementi su realizirani te pojasnio kako ekspedicijski kamp može funkcionirati i u zimskim, i u ljetnim uvjetima.

“Ova lokacija za kamp izabrana je kao središnji dio domovine gdje se spajaju svi elementi – i mediteranska i kontinentalna klima. Vojnici su za vježbu spremni, znanje razbija svaku tremu jer je znanje moć. No ako ste sigurni u svoje znanje, svoje sposobnosti i svoje ljude te u njih imate povjerenja, onda treme nema”, rekao je satnik Olujić.

Tekst i foto: OJI VELEBIT 18

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)