Pentagon je izabrao svoja prva globalna središta za popravke na F-35, a to su Velika Britanija, Nizozemska i Australija. Zajednički ured za program F-35 je u ponedjeljak objavio zemlje koje će biti odgovorne za održavanje 65 od ukupno 774 popravljivih komponenti na F-35. Velika Britanija je uzela najveći kolač te će pružiti podršku za 48 komponenti od 2021. do 2025. godine.

“Ovo znači da je Velika Britanija središte za popravke europskih F35 što je iznimno pozitivna vijest za našu visoko tehnološku i inovativnu obrambenu industriju”, rekao je britanski ministar obrane Michael Fallon. “To je potvrda sposobnosti i vještina koja će pomoći stvoriti stotine radnih mjesta, očuvati više tisuća te biti značajan poticaj za britanski izvoz.”

Velika Britanija, Nizozemska i Australija će biti odgovorne za globalnu održivost tih 65 komponenti od 2021. do 2025. godine.

Tijekom tog razdoblja, Nizozemska će provoditi održavanje, popravak, remont i nadogradnju (MRO & U) za 14 komponenti, dok će Australija nadgledati tri komponente. Zemlje će biti odgovorne za niz dijelova koji obuhvaćaju 18 kategorija.
Popravak ove opreme će se provoditi na regionalnoj osnovi te započinje 2025. godine, s podjelom između Europe i Pacifika.

U nastojanju da smanji troškove održavanja i poveća spremnost F-35 u cijelom svijetu, F-35 program planira ugovore za održivost flote F-35 u tri regije: Sjevernoj Americi, Europi i na Pacifiku. Ova strategija održivosti također daje zemljama koje planiraju kupnju F-35 još jednu mogućnost povećanja industrijskog sudjelovanja u programu.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)