Britansko ministarstvo obrane će potrošiti 2,12 milijardi $ za nadogradnju škotskih vojnih baza, objavili su državni dužnosnici. Plan je objavljen nakon sastanka britanskih obrambenih dužnosnika u Edinburghu. Britanski ministar obrane Michael Fallon je rekao da su nadogradnje namijenjene pripremi škotskih vojnih baza koje trebaju preuzeti na sebe neke nove obrambene sposobnosti do 2020. godine.

“Škotska je na prvoj crti obrane Ujedinjenog Kraljevstva od rastućih prijetnji na moru, u zraku i na kopnu”, rekao je Fallon. “Naše opredjeljenje za budućnost obrane u Škotskoj naglašava porast ulaganja u bolju infrastrukturu za OS.”

Paket nadogradnje uključuje ulaganja za pomorsku bazu Clyde te poboljšanja poletno sletnih i rulnih staza i spojnica u bazi Lossiemouth koja se mora prilagoditi za prihvat devet novih zrakoplova P-8 i eskadrilu Eurofighter Typhoon.

Ministarstvo tvrdi kako ovaj plan podupire otprilike 11.000 radnih mjesta u škotskoj industriji, što čini više od 10 posto industrijske baze zemlje. Škotske tvrtke podržavaju nekoliko velikih obrambenih projekata Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući izgradnju nosača zrakoplova Queen Elizabeth, offshore ophodnih brodova i Type 26 GCS.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)