Oko 120 vojnika iz sastava 5. bojne Rifles Battlegroup stigli su u Estoniju u sklopu napora za jačanje NATO prisutnosti u regiji. Prema podacima britanskog ministarstva obrane, ovaj korak predstavlja jedan od najvećih britanskih razmještaja vojnika na područje istočne Europe u posljednjih nekoliko desetljeća. Nakon uspostave zapovjedništva, bojna će postupno prihvatiti ukupno 800 britanskih vojnika.

Razmještaj je znak britanske predanosti kolektivnoj europskoj sigurnosnoj inicijativi. Britanskim snagama će se uskoro pridružiti i dodatne snage iz Francuske i Danske na zahtjev estonske vlade.

“Sučen sa sve agresivnijom Rusijom, NATO pojačava svoje opredjeljenje za zajedničku obranu”, rekao je britanski ministar obrane Michael Fallon u priopćenju. “Britanski vojnici će igrati vodeću ulogu u Estoniji i podržavati naše američke saveznike u Poljskoj, u sklopu širih napora za obranu NATO-a.” Britanski vojnici će provoditi vojne vježbe zajedno s estonskim kolegama.

“Ujedinjeno Kraljevstvo i Estonija imaju dugu i ponosnu povijest zajedničkog djelovanja, uključujući Afganistanu, pa je čast predvoditi 5.bojnu tijekom ove misije”, dodao je zapovjednik pukovnik Mark Wilson.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)