Njemački mediji izvijestili su da je samo 95 od ukupno 244 tenka Leopard 2 operativno. Od onih koji nisu operativni njih 53, za koje se smatra da su Leopard 2A6M inačice, nadograđuju se u novi Leopard 2A6M+ standard, a 86 tenkova je potpuno zapušteno bez pričuvnih dijelova. Njemačko izvješće navodi da je “nedostupnost potrebnih zamjenskih dijelova djelovala vrlo štetno”.

Wolfgang Hellmich, predsjednik Odbora za obranu Bundestaga, ovo izvješće ocjenjuje kao “nevjerojatno”, te se pita “tko snosi odgovornost za ovu nesreću”. Nastavlja se pitati: “Kako bi se vojnici trebali obučavati, biti spremni za razmještaj, kada trećina flote već propada tijekom korištenja, te se ne može popraviti?”

Ovo nije prvi izvještaj o pitanjima spremnosti njemačkih oružanih snaga. U kolovozu, njemačke snage razmještene u Maliju imale su problem s nedostatkom opreme i pričuvnih dijelova. Dodatno se sve zakompliciralo visokim vrućinama i pustinjskom prašinom zbog čega je oštećena flota helikoptera, a rezultat svega je pad borbenog helikoptera Tiger nakon čega je uvedeno ograničenje letenja.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)