Početkom tjedna, 30. siječnja 2017., na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kod Slunja započela je priprema za vježbu i integracija sastavnica Hrvatske kopnene vojske za misiju Resolute Support u Afganistanu. Kroz dva tjedna pripadnici – kandidati za sudjelovanje u 6. HRVCON-u RS proći će kroz nekoliko faza obuke i ocjenjivanja.

U prvoj fazi u potpunosti je proveden planski proces, a trenutno se nalazimo u Fazi II, Integracija i obuka sastavnica 6. HRVCON-a. U trećoj fazi provedbe VNZ „MIR 17/1“ sastavnice će demonstrirati sposobnosti u provedbi dodijeljenih zadaća te paralelno s time ocjenjivački tim GS OS RH ocijenit će njihovu spremnost za izvršenje misija/zadaća u području RSM. U završnoj, četvrtoj fazi, provodi se raščlamba nakon djelovanja i daju se smjernice za poboljšanje vježbovnih procesa.

Direktor vježbe, bojnik Romeo Horvat – voditelj Odsjeka za planiranje vježbi Odjela za vježbe na zemljištu Središta za borbenu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, naglašava da se sve isplanirano tijekom planskog procesa u potpunosti provodi i da će sastavnice 6. HRVCON-a biti spremne za završnu vježbu te ocjenjivanje spremnosti u periodu od 7. – 10. veljače 2017.

Tekst i foto: HKoV / Dražen Čulig

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)