U Zapovjedništvu Gardijske mehanizirane brigade u Kninu, početkom tjedna provedena je Inicijalna planska konferencija s ciljem planiranja vježbe na zemljištu pod nazivom „UDAR 17“, koja će se održati na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj od 29. rujna do 06. listopada 2017. godine. Vježba će se provesti sa svrhom nacionalne certifikacije Bojne grupe mehaniziranog pješaštva (BGMP I).

Inicijalna planska konferencija koju je otvorio zapovjednik GMBR-e brigadir Tihomir Kundid, ujedno i direktor vježbe, bila je prvi sastanak sa svim predstavnicima postrojbi sudionika vježbe i cjelokupnim glavnim planskim timom za vježbu. U nastavku konferencije brigadir Kundid je nazočnima prezentirao: opći opis vježbe, koncept vježbe, razvoj koncepta i specifikacije vježbe, obučne ciljeve, upravljačku i organizacijsku strukturu, pregled specifikacije vježbe (EXSPEC), vremenski plan vježbe te izradu dokumentacije s rokovima i odgovornostima.

U nastavku IPC, nazočnima se obratio voditelj operativnog odsjeka Z Gmbr pukovnik Ivan Jenjić, ujedno i čelnik Glavne planske skupine te prezentirao: strukturu, nominacije, aktivnosti i produkte rada Glavne planske skupine, Smjernice OCE-a vezano za obaveze i ograničenja te moguću problematiku i opažanja s prethodnih vježbi.
Pukovnik Abdulah Selimović kao zamjenik čelnika ocjenjivačkog tima HKoV-a u svom izlaganju se osvrnuo na: metodologiju ocjenjivanja, pripremu ocjenjivačkog tima, plan provedbe ocjenjivanja, zahtjeve te prijedloge i naučene lekcije.

Inicijalnoj planskoj konferenciji za VNZ „UDAR 17“, uz predstavnike ZzP-a, Vojne policije, Središnjice za obavještajno djelovanje i Središta za borbenu obuku, nazočili su zapovjednik Bojne NBKO pukovnik Mario Fintić te pukovnik Nenad Stražanac predstavnik Z HKoV-a.
Produkti s Inicijalne planske konferencije biti će ishodište da bi se krenulo u Glavnu plansku konferenciju koja će se održati od 05. do 09. lipnja 2017. godine na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“, Slunj.

Tekst i foto: OS RH/Zoran Smoljo / M.B.Š.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)