Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik- Slunj” u četvrtak 20. listopada 2016. održana je prezentacija bilateralne vojne vježbe Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) i OS Sjedinjenih Američkih Država “Puma 16”. Između ostalih, prezentaciji su nazočili veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj Julieta Valls Noyes, načelnik Glavnog stožera (GS) OS RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika general-pukovnik Drago Matanović te zapovjednici grana i drugih ustrojstvenih cjelina OS RH.
“Prezentacija je pokazala da je vježba izvanredna, ali od interoperabilnosti i suradnje još je bitniji razvoj odnosa i sklapanje prijateljstava između pripadnika hrvatskih i američkih oružanih snaga. SAD i Hrvatska imaju izvrsne odnose na svim poljima, od političkih preko gospodarskih, no suradnja u sigurnosnom sektoru i činjenica da smo saveznici u NATO-u su među najčvršćim karikama tih odnosa”, naglasila je veleposlanica Valls Noyes.
“Ako vojnici išta moraju raditi, onda je to vježbati i obučavati se. Puma 16 je i potvrda kvalitetne aktualne suradnje naših oružanih snaga, a svakako doprinosi i budućoj suradnji. Nadalje, vježba predstavlja dobru priliku da vidimo koja je dostignuta razina naše interoperabilnosti i da je još poboljšamo”, rekao je načelnik GS OS RH general zbora Šundov.
Vježba je na poligonu “Eugen Kvaternik” počela 12. listopada i završava 22. listopada. Provodi se sa svrhom jačanja povezanosti, prikupljanja i razmjene iskustava, te postizanja više razine interoperabilnosti savezničkih oružanih snaga, kroz provedbu uvježbavanja za borbena djelovanja sve do razine satnije. Ključni obučni ciljevi obuhvaćaju područja zapovijedanja i nadzora (C2), integracije mehaniziranog i motoriziranog pješaštva, komunikacija te integracije borbenih funkcija.
Nositelj provedbe vježbe je 2. mehanizirana bojna “Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR), a na vježbi iz OS RH sudjeluju i pripadnici 1. mehanizirane bojne “Tigrovi” Gardijske motorizirane brigade (GMTBR), Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), uz potporu Središta za borbenu obuku (SBO) te logističkih elemenata i sastavnica veze. Oružane snage SAD-a predstavljaju pripadnici 3. bojne 2. konjaničke pukovnije Kopnene vojske (3/2 CR, US Army). U fokusu prvog tjedna “Pume 16” bila su bojeva gađanja pojedinaca, timova, desetina i posada iz streljačkog, topničkog i protuoklopnog naoružanja. Drugi je tjedan posvećen vježbi na zemljištu i taktičkoj vježbi s bojevim gađanjem u kojima je glavni cilj postizanje interoperabilnosti američkih i hrvatskih postrojbi. Tijekom cijelog trajanja vježbe provodi se ocjenjivanje od strane ocjenjivačkih timova SBO-a, bojne “Pume” i Oružanih snaga SAD.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)