U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem, 30. siječnja 2019. godine, u 09:30 sati, u malom amfiteatru započela je Glavna planska konferencija (MPC) vježbe bojevog gađanja ciljeva u zračnom prostoru “ŠTIT 19”.

Vojna vježba „ŠTIT“ je najstarija vojna vježba OS RH koja se provodi 25 godina u kontinuitetu. Ovogodišnji ŠTIT planira se provesti od 1. do 5. travnja 2019. godine, na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske”, Premantura kod Pule.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici: Glavnog stožera OS RH, Zapovjedništva HKoV-a, predstavnici postrojbi Glavnog stožera i Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva za potporu, te predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Konferenciju je otvorio i svima nazočnima zaželio dobrodošlicu časnik za provedbu vježbe (OCE) načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Pukovnije PZO pukovnik Alen Šimunić, a zatim je voditelj vježbe (EXDIR) zapovjednik 1. bojne Pukovnije PZO pukovnik Drago Vujević nastavio voditi konferenciju.

Voditelj vježbe (EXDIR) upoznao je sve predstavnike grana i postrojbi sa nadolazećim zadaćama koje će im biti dodijeljene za uspješnu provedbu VV „ŠTIT 19“.

Nakon izlaganja voditelja vježbe riječ su dobili i ostali učesnici planske konferencije koji su iznijeli svoja zapažanja i prijedloge kako bi vježba protekla što uspješnije.

Na samom kraju učesnicima konferencije obratio se časnik primarne odgovornosti u skupini za praćenje planskog procesa vježbe (OSE OPR) pukovnik Damir Filković iz Zapovjedništva HKoV-a, koji je dao smjernice za Završnu plansku konferenciju (MPC) koja će se održati 20. veljače 2019. godine u Zapovjedništvu pukovnije PZO u vojarni Zemunik.

Ova vježba provodi se u cilju stjecanja uvida u stupanj osposobljenosti i uvježbanosti topničkih i raketnih postrojbi PZO-a u gađanju ciljeva u zračnom prostoru.

Tekst i foto: P PZO / E. Nakić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)