24.08.2017. se u Ukrajini obilježava Dan nezavisnosti. Ukrajina je proglasila neovisnost od SSSR-a 1991. godine, što je narod Ukrajine i potvrdio na referendumu u prosincu iste godine.

Svake pa i ove godine se tom prigodom u Kijevu održava vojni mimohod. U mimohodu će sudjelovati više od 4500 vojnika, a s pripadnicima ukrajinskih oružanih snaga će marširati i postrojbe Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Rumunjske, Gruzije, Litve, Latvije, Estonije i Moldavije.

Na mimohod su pozvani mnogi visoki dužnosnici prijateljskih i savezničkih zemalja, uključujući i ministra obrane Republike Hrvatske, a svoju nazočnost su do sada potvrdili ministri obrane Sjedinjenih Američkih Država, Latvije, Litve, Gruzije i Crne Gore, vršitelj dužnosti ministra obrane Moldavije, pomoćnici ministra obrane Estonije i Ujedinjenog Kraljevstva, zamjenik i pomoćnik ministra obrane Gruzije te načelnici generalnih stožera oružanih snaga Gruzije i Litve.

Na mimohodu će se prikazati i 70 tehničkih sredstava poput tenkova, oklopnjaka, artiljerije i PZO. Njih će se do 27.08.2017. moći vidjeti i izložene na Hriščatiku, jednoj od glavnih kijevskih ulica. Sva ta sredstva su nadograđena i poboljšana u ukrajinskim zavodima na temelju borbenih iskustava i ispitana u ratnim uvjetima na istoku Ukrajine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)